Aantal begrafenisondernemers in de lift

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het aantal begrafenisondernemers is vorig jaar in België met 7 procent toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) op basis van gegevens van de FOD Economie. In 2015 stierven er 110.508 mensen in ons land. Dat aantal is de afgelopen dertig jaar redelijk constant gebleven, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Opvallend is dat het aantal begrafenisondernemers in België vorig jaar met 7 procent toegenomen is. Meer bepaald van 794 eind 2014 naar 847 eind 2015.

Dat komt doordat werknemers uit de sector zich steeds meer gaan vestigen als zelfstandigen enerzijds en anderzijds het feit dat steeds meer mensen voor een begrafenis afstappen van het klassieke begrafenispatroon. Het is de trend om meer dan ooit de uitvaartplechtigheid te personaliseren, zegt het NSZ. "Zowel het rouwdrukwerk als de inhoud van de plechtigheid, de locatie en de koffietafel worden meer en meer verpersoonlijkt. Voor de ene moet het uitbundig, voor de andere net uiterst sober. In ieder geval is het zo dat een standaarduitvaartplechtigheid steeds meer tot het verleden behoort." De sector merkt dat daar vraag naar is, dus wordt het aanbod ook groter, aldus NSZ.

Het uitvaartwezen blijft overigens gedomineerd door kleine, familiale kmo's, zegt het NSZ. "In dat familiale ligt ook hun kracht, want het biedt hen de mogelijkheid om een persoonlijke aanpak te bieden. Zeker wanneer men met een sterfgeval geconfronteerd wordt, is zo'n houding nodig. Dat kleinschalige laat hen ook toe om perfect in te spelen op de persoonlijke wens van de overledene en zijn of haar familie."

Het uitvaartwezen is een sector die snel evolueert en moet inspelen op hedendaagse trends, aldus nog het NSZ. Een voorbeeld van zo'n aankomende trend zijn biocrematies, waarbij lijken opgelost worden in een vloeistof. Een andere trend die opvalt is het livestreamen van een uitvaart zodat minder mobiele familieleden, vrienden of kennissen de uitvaart toch kunnen bijwonen

bron: Belga