Vijf cultuurtips om de verveling te verdrijven

aferimAferim! op 28, 29 & 30 oktober te Antwerpen 
‘Please Release Me’ schreeuwen tal van steengoede films die bij ons nooit tot in de bioscoop geraakten. Dankzij Cinema Zuid en zijn partners krijgen ze alsnog een alternatieve release. Eind oktober kan de liefhebber van de betere film zo kennis maken met ‘Aferim!’ van de Roemeense regisseur Radu Jude. In deze zwart-witte parabel trekken Constandin en zijn zoon te paard door Wallachije op zoek naar een ontsnapte zigeunerslaaf. Op hun tocht ontmoeten ze verschillende mensen van diverse achtergronden en religies. De confrontaties zijn telkens weer verassend en interessant en geven hen stof tot denken over mens en maatschappij.
www.cinemazuid.be

nordic-nightsFestival Nordic Nights op 28 & 29 oktober te Hasselt
Het Hoge Noorden heeft meer in huis dan spannende krimi’s en rendieren met rode neuzen. Muziek, om maar één ding te noemen. CCHA en Muziekodroom maakten er een mooie traditie van om tijdens de donkerste dagen van de herfst juist die bands uit te nodigen op hun Nordic Nights. Op het programma: de Noorse Barokksolistene die improviseren op Dowland en Noorse melodieën, indierockband Liima die je de opvolger van Efterklang zou kunnen noemen, en het ijsorkest van Terje Isungset met – letterlijk – ijsinstrumenten. Daar smelten wij voor!
www.nordicnight.be

parkjazzParkJazz 2016 op 28, 29 & 30 oktober te Kortrijk
Er is Jazz in ‘t Park in het Zuidpark in Gent, maar Kortrijk heeft zijn eigen ParkJazz – en dat vindt gewoon plaats in de Schouwburg. Begrijpe wie kan! Laat dat je niet afleiden van het programma, want dat bulkt van de mooie namen. Headliner op vrijdag is ()
bijvoorbeeld de 64-jarige jazzgitarist John Scofield, die een internationaal palmares heeft om ‘U’ tegen te zeggen. Dat hebben onze eigen jongens van Aka Moon natuurlijk ook: na 25 jaar staan ze nog steeds op scherp en teken ze voor het strafste dat België te bieden heeft op het gebied van jazz. Voeg daar nog het jong geweld van STUFF aan toe en er zijn geen redenen meer om je geen drie dagen lang in Kortrijk te begraven.
www.parkjazz.be

meme-de-peetmoederJeugdtheater Memé – De Peetmoeder op 28 & 29 oktober te Gent 
Een voorstelling die Memé heet en waarin Reinhilde Decleir meespeelt – is dat geen voorspelbare vorm van typecasting? Mmmm, dat valt te bezien… scenarist Jan Sobrie en regisseur Johan de Smet zouden wel eens een verrassing uit hun mouw kunnen schudden. In ieder geval is De peetmoeder een familie-epos, geïnspireerd door ‘The Godfather’, maar ook op een hilarisch zelfhulpboek over families van John Cleese & Robin Skynner. Een gezin met twee zonen. De vader is gestorven, een van de zoons vertrokken. Toch komen ze elk jaar samen om een foto te nemen onder de treurwilg die Pepé heeft geplant. En dan begint het spel, want plots gaat het over geld en is het al geld dat telt …
www.kopergietery.be

Iedereen klassiek! op 29 oktober te Brugge
Radio Klara en Concertgebouw Brugge geven een rondje: gratis klassiek voor iedereen! Ontspannend, onstuimig, romantisch of opstandig: klassiek bestaat in alle maten en gewichten. De dag begint traditiegetrouw met Zot van Bach en eindigt met een symfonisch concert door Brussels Philharmonic. Daartussen kom je overal in destad en in het concertgebouw verrassende concertjes tegen.
www.iedereenklassiek.be