B-boy Junior: “Red Bull Flying Illusion brengt de beste dansers samen”

Red Bull Content Pool

Junior Bosila Banya, beter gekend als B-Boy Junior, is een klinkende naam in de breakdancescene. De hiphopper, geboren in Zaïre en opgegroeid in Bretagne, brak door in 2007 met de overwinning in de Franse talentenjacht ‘La France a un incroyable talent’. Een knappe prestatie, zeker als je weet dat hij daarvoor polio heeft overwonnen. Binnenkort kan je hem aan het werk zien in Brussel tijdens Red Bull Flying Illusion, een spectaculaire show die breakdance combineert met speciale effecten en optische illusies.

Hoe heb je hiphop ontdekt?

Ik heb hiphop dankzij video’s leren kennen. Maar zelfs toen ik jong was, danste ik de hele tijd en was ik fan van acrobatie. Mijn eerste echte contact met hiphop kwam er toen ik 13 of 14 jaar was, via vrienden die naar Parijs afzakten en me vertelden over wat ze daar zagen. Vervolgens ben ik serieuzer beginnen trainen en nu staan we hier”

Je bent geboren in Zaïre en opgegroeid in Bretagne, dat zijn niet meteen twee regio’s die bekend staan voor hun hiphopscene …

p-20121213-00082_hires-jpeg-24bit-rgb-news“Ik belandde pas in Bretagne toen ik al zeven jaar oud was. Dankzij mijn Afrikaanse roots hield ik toen al van muziek. Dans en muziek waren erg belangrijk in mijn familie. Ik had al mijn eigen stijl, met unieke pasjes en acrobatische trucjes.”

“Eenmaal in Bretagne merkte ik al snel dat dans niet meteen de regionale sport is. (lacht) Ik oefende vooral met enkele maten uit de buurt. Met ons kleine groepje vonden we overal wel een plekje waar we konden trainen. Zo legden we ons kartonnen dansmatten in de wijk, in trappenhallen of zelfs in winkelcentrums. Het frustreerde ons dat we niet meteen alle moves konden uitvoeren, maar daarom bleven we wel doorzetten totdat we bepaalde bewegingen en performances onder de knie hadden.“

Heeft breakdance je geholpen om polio te overwinnen?

“Ja, maar dat kwam heel natuurlijk. Mijn liefde voor dans heeft me mentaal en fysiek gevormd. Door aanhoudend te trainen en mezelf steeds te willen verbeteren, heb ik zowel mijn lichaam als mijn karakter opgebouwd.”

Hoe ziet een typische training er voor jou vandaag de dag uit?

“Ik heb niet echt typische dagen omdat ik aan veel verschillende projecten werk. Red Bull Flying Illusion is momenteel het belangrijkste, maar ondertussen werk ik ook aan een show met een specialist in moderne dans en er is nog het duo Extension waar ik deel van uitmaak. Bovendien organiseer ik evenementen, waarvan er net eentje plaatsvond in mijn thuisstad Saint-Malo.

“Ik wil de mensen hetzelfde gevoel geven dat ik had toen ik moet een fonkeling in de ogen zag hoe de dansers het beste van zich gaven. Dezelfde fonkeling vond ik tijdens het evenement in Saint-Malo terug in de ogen van ouders en kinderen. Dat is waar ik het voor doe. “

“Daarnaast ben ik bezig met meerdere projecten. Red Bull Flying Illusion slorpt momenteel het meeste tijd op. Typische dagen heb ik dus niet, maar als het even kan, voer ik enkele oefeningen op muziek uit. Dat doe ik zelfs wanneer ik thuis ben. Mijn meubels zijn dus niet al te groot, zodat ik die meteen kan verplaatsen als het nodig is. (lacht)”

Wat heeft je aangetrokken tot Red Bull Flying Illusion?

“Het innovatieve aspect sprak me enorm aan. De creatieve directeur is begonnen met een waanzinnig idee en daar hou ik wel van. De ambitie is om de beste en meest originele dansers samen te brengen en vervolgens te combineren met optische illusies. Het tilt hiphop naar een meer toegankelijk niveau. Het spektakel brengt mensen van alle leeftijden en alle lagen van de bevolking samen.”

“We zijn met Red Bull Flying Illusion al in Duitsland, Zwitserland, Zweden en Oostenrijk geweest. Over alle voorstellingen trokken we bijna 90.000 toeschouwers aan en het merendeel was dolenthousiast over de voorstelling.”