Vier medaillewinnaressen van Londen 2012 moeten eremetaal weer inleveren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vier medaillewinnaressen in het gewichtheffen van de Olympische Spelen van vier jaar geleden in de Britse hoofdstad Londen moeten hun behaalde medailles weer inleveren nadat ze bij nieuwe dopingtesten op bewaarde stalen betrapt werden op het gebruik van verboden producten. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vandaag bekend. De 23-jarige Kazachse gewichthefster Zulfiya Chinshanlo veroverde in Londen goud in de klasse tot 53 kg. Bij de nieuwe testen kwam er echter het gebruik van oxandrolone en stanozolol aan het licht. Zij wordt uit de uitslag geschrapt en moet haar olympische medaille en diploma inleveren. Het is daarna aan de Internationale Gewichtheffersfederatie (IWF) om de uitslag aan te passen.

In de klasse tot 63kg bij de vrouwen testte haar 30-jarige landgenote Maiya Maneza positief. Zij werd alsnog betrapt op het gebruik van stanozolol en moet haar gouden medaille inleveren. In de klasse tot 75 kg liep een derde Kazachse tegen de dopinglamp. Goudenmedaillewinnares Svetlana Podobedova werd eveneens betrapt op stanozolol.

De Wit-Russische Marina Shkermankova pakte in de klasse tot 69 kg brons, maar ook zij deed dat met behulp van verboden producten. De 26-jarige Shkermankova werd betrapt op het gebruik van turinabol en stanozolol. In dezelfde gewichtsklasse werd haar landgenote Dzina Sazanavets betrapt op drostanolone en stanozolol. In Londen finishte Sazanavets op de vierde plaats en dus moet ze haar olympisch diploma weer inleveren. Ook bij de mannen was er in het gewichtheffen een positieve test. In de klasse tot 105 kg werd Yauheni Zharnasek betrapt op het gebruik van liefst drie verboden middelen: turinabol, oxandrolone en stanozolol. De 29-jarige Wit-Rus eindigde op de negende plaats in Londen.

In het hamerslingeren testte de 32-jarige Rus Kirill Ikonnikov positief op turinabol. Ikonnikov eindigde in Londen op de vijfde plaats en moet zijn olympisch diploma teruggeven. In het polsstokspringen werd de Rus Dmitry Starodubtsev betrapt op het gebruik van turinabol. Ook hij wordt uit de uitslag geschrapt en moet zijn diploma inleveren.

Het IOC heeft intussen al meer dan duizend tests uitgevoerd op de bewaarde stalen van de Olympische Spelen van 2008 en 2012. Dankzij de nieuwe onderzoeksmethoden kwamen zo al heel wat positieve dopingstalen aan het licht. Zo moest onder meer de Russische aflossingsploeg die in 2008 goud veroverde in de 4x100 meter bij de vrouwen die medaille inleveren nadat een nieuwe dopingtest op de bewaarde stalen van atlete Yulia Chermoshanskaya sporen had opgeleverd van testosteron en steroïden. Daardoor kwam de gouden medaille in handen van België, dat acht jaar geleden met Kim Gevaert, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée op de tweede plaats strandde in de aflossing.

bron: Belga