Verkeersboetes vijf procent duurder vanaf 2017

Verkeersboetes vijf procent duurder vanaf 2017

Wie fout parkeert, te snel rijdt of een glaasje te veel op heeft, zal in 2017 meer betalen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag. De onmiddellijke inningen stijgen met 5 procent, bevestigt het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Bij boetes die een rechter oplegt, wordt het bedrag niet langer vermenigvuldigd met zes maar met zeven. “Andere zaken stijgen ook in prijs, en boetes worden afgestemd op levensduurte”, voert het kabinet-Geens aan. Ze komen zo ook meer in lijn met de boetes in onze buurlanden, luidt het nog.

Ook boetes die de rechter oplegt, worden duurder. Vandaag worden de bedragen die de rechtbank vastlegt, vermenigvuldigd met zes. De regering zou dat optrekken naar zeven, al wil men bij Geens enkel bevestigen dat er een stijging komt.

Of de Belg hierdoor veiliger zal rijden? Politierechter Kathleen Stinckens gelooft van niet. “Dit zal niet veel invloed hebben. De boetes zijn nu al erg hoog vergeleken met die in correctionele zaken. Sommige liggen hoger dan een maandloon.”

Stinckens gaat ervan uit dat rechters meer naar alternatieve straffen zullen grijpen, zoals een werkstraf. “Wat moet je anders als je al ziet dat de veroordeelde de boete niet kan betalen?”

bron: Belga