Reynders hoopt straks akkoord over CETA te kunnen voorleggen aan EU-ambassadeurs

Reynders hoopt straks akkoord over CETA te kunnen voorleggen aan EU-ambassadeurs

Sinds 10 uur zitten de verschillende regeringen van het land opnieuw samen in de Lambermont, de ambtswoning van de premier, om een intra-Belgisch akkoord uit te werken over de ondertekening van CETA. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hoopt om de ambassadeurs van de 28 EU-lidstaten, die vanaf 11 uur vergaderen, een door alle regeringen onderschreven tekst te kunnen voorleggen. Bij zijn aankomst zei Waals minister-president Paul Magnette dat er “nog een aantal punten geverifieerd moeten worden”. Op het Overlegcomité wordt de laatste hand gelegd aan een of meerdere verklaringen die alle deelstaatregeringen in staat moeten stellen CETA goed te keuren. Magnette wees er wel op dat een intra-Belgisch akkoord nog door de andere Europese landen moet worden gesteund.

Rudy Demotte, de minister-president van de Franse gemeenschapsregering, heeft er alvast alle vertrouwen in dat er vandaag een akkoord kan worden bereikt.

Intussen is duidelijk dat de Europees-Canadese top, waar CETA plechtig ondertekend moet worden, vandaag niet zal doorgaan. In de omgeving van Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk, die de top organiseert, valt te horen dat Canada klaar is om het handelsverdrag te ondertekenen van zodra Europa daar klaar voor is. Maar daarvoor is het dus wachten op Belgisch groen licht.

bron: Belga