"Mijn lichaam kon de zware inspanningen niet meer aan"

door
Belga
Leestijd 3 min.

Tienkamper Hans Van Alphen kondigde vanmiddag tijdens een persmoment op de hoofdzetel van Golazo Sports in Paal zijn afscheid van de topsport aan. Van Alphen werd de laatste tijd geplaagd door aanhoudende blessures en trekt daarom een streep onder zijn loopbaan. Een vierde plaats op de Olympische Spelen van 2012 in Londen was zijn laatste hoogtepunt. Daarna was Van Alphen bijna nooit pijnvrij en moest hij meermaals opgeven, zoals tijdens het Europees kampioenschap van begin juli in Amsterdam. Door problemen aan het bekken moest hij forfait geven voor de tweede dag van de tienkamp. Daardoor kon hij zich niet plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, zijn ultieme doel waar hij jaren naartoe gewerkt had. Hij had gehoopt er zijn carrière af te sluiten.

"Voor velen komt deze dag als een complete verrassing, voor anderen dan weer niet", begon Hans Van Alphen. "De Olympische Spelen van Rio waren een doel geworden om weer op het hoogste niveau te presteren. Dat kon door een aanslepende blessure niet doorgaan. Fans en andere sympathisanten stuurden me berichten vol moed. Sommigen vonden zelfs dat er tijdens de Spelen van 2020 in Tokio nog een kans was, maar ik wist wel beter. Mijn lichaam kon de zware inspanningen niet meer aan. Het wegvallen van de Olympische Spelen in Rio zorgde er tevens voor dat ik als atleet geen echt doel meer had om naartoe te leven. En net dat is voor mij noodzakelijk. Anders ontbreekt de passie en zonder passie kan ik niet sporten. Meteen het teken om er een streep onder te trekken. Zeker toen ik vernam dat ik door mijn blessure nog minstens tot februari aan de kant zou staan."

Hans Van Alphen is van opleiding kinesist, maar wat de toekomst op professioneel vlak zal brengen, weet hij nog niet zeker. "Ik ben ondertussen begonnen aan een postgraduaat manuele therapie. Ik wil mijn diploma heropfrissen. Ik kreeg ook al te horen dat ik hier of daar aan de slag zou gaan, maar daaromtrent is er nog geen duidelijkheid. Na mijn studie en topsportcarrière zal ik straks een derde loopbaan opstarten. Maar hoe die eruit zal zien, is nog heel vaag", vervolgde Van Alphen.

Op sportief vlak heeft hij een goedgevulde carrière achter de rug waarin hij de tienkamp in België op de kaart kon zetten. "Ik ben fier dat ik de eerste Belg ooit ben die op de tienkamp de kaap van 8.000 punten kon overschrijden. Dat is iets wat ze me nooit meer afpakken. Tijdens het Wereldkampioenschap in Osaka werd ik knap elfde. Toen was ik nog als amateur actief. En dan kwam ook Londen eraan. Ik mag zeggen dat ik daarmee de tienkamp op de kaart heb gezet in België. De allermooiste van vele herinneringen blijft echter de meeting in Götzis. Ik won er niet alleen in het mekka van de tienkamp, maar bovendien met 8519 punten achter mijn naam. Tot op heden is dat nog steeds het Belgisch record."

bron: Belga