KU Leuven met diverse onderzoeksteams actief in internationale strijd tegen zikavirus

door
Belga
Leestijd 2 min.

De KU Leuven is met diverse onderzoeksteams actief in twee van de drie internationale consortia waarin de Europese Unie investeert in de strijd tegen het zikavirus. Dat meldt de Leuvense alma mater. Als de moeder tijdens de zwangerschap besmet raakt door dit virus heeft het kind meer kans op een te kleine schedelomvang. Het virus wordt verspreid door muggen en is aanwezig in 73 landen en gebieden, vooral in Latijns-Amerika en de Caraïben. In het kader van het onderzoeksprogramma Horizon 2020 bundelen onderzoekers wereldwijd de krachten om meer te weten te komen over de infecties door dit virus en de gevolgen ervan. De onderzoekers ontwikkelen ook nieuwe tests om besmetting sneller te kunnen vaststellen en op zoek te gaan naar manieren om deze te voorkomen en te behandelen.

In het kader van het onderzoeksconsortium ZIKAlliance, dat gespreid over 3 jaar 12 miljoen euro Europese steun krijgt en 52 partners uit 18 landen verenigt, proberen het Laboratorium voor Virologie en Leuven Centre for Drug Design & Discovery een antiviraal geneesmiddel te ontwikkelen om infecties met zika te voorkomen of te behandelen. Een ander team onder leiding van Catherine Verfaillie gaat door middel van stamceltechnologie de invloed na van het virus op de hersencellen. Andere teams van de KU Leuven onderzoeken de genetische diversiteit, moleculaire evolutie en geografische verspreiding van het virus.

Het Laboratorium voor Virologie van de KU Leuven is ook partner in het ZikaPLANconsortium, dat kan rekenen op 11,5 miljoen euro aan Europese financiering en antwoorden zoekt op meer acute vragen en noden bij de huidige epidemie. Dit labo legt zich toe op de studie van overdracht van het zikavirus via seksueel contact en tijdens de zwangerschap. Samen met een derde Europees consortium bouwen ZIKAlliance en ZikaPLAN een Latijns-Amerikaans en Caraïbisch netwerk uit dat moet toelaten om in de toekomst ook andere opkomende infecties het hoofd te bieden.

bron: Belga