Hulporganisaties ongerust over lot van tientallen kinderen in "Jungle" van Calais

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het vluchtelingenkamp van Calais hebben tientallen onbegeleide minderjarigen de nacht noodgedwongen buiten moeten doorbrengen, zo klagen hulporganisaties vanmorgen aan. Ondanks de verklaring van de Franse overheid dat het kamp volledig ontruimd is, zouden nog heel wat jongeren niet geregistreerd zijn. De Franse overheid had gisterennamiddag laten verstaan dat de zogenaamde 'Jungle' volledig ontruimd is. De afgelopen drie dagen werden in totaal 5.596 inwoners van het kamp geregistreerd en naar een transitcentrum in de omgeving van het kamp gebracht. Van daaruit worden de vluchtelingen met bussen naar opvangcentra elders in Frankrijk gevoerd.

Maar volgens hulporganisaties bevinden zich nog altijd tientallen onbegeleide minderjarigen in het kamp. Zij werden aan hun lot overgelaten en hebben de nacht buiten moeten doorbrengen, zo klagen ze aan. Hun oorspronkelijke slaapplaats is door de branden in het kamp verwoest.

"Er zijn ongeveer 1.500 mensen ondergebracht in het CAP (containers die tot opvangplaats zijn omgebouwd). Maar er is geen plaats meer voor de anderen", zegt Pierre Henry van de organisatie France Terre d'Asile. "De kinderen die niet geregistreerd zijn, hebben het recht niet om te slapen", klinkt het bij Samuel Hanryon van Artsen zonder Grenzen.

De hulporganisaties verklaren aan Britse media als BBC en The Guardian dat er wellicht nog een honderdtal onbegeleide en niet-geregistreerde minderjarigen achterblijven. Ze vragen nu om de verdere afbraak van het kamp stop te zetten, tot er een oplossing voor hen voorzien is. De organisatie Save The Children stelt ook dat de jongeren zich niet meer kunnen aanmelden bij de registratiecentra, die "snel" gesloten werden.

Intussen is de Franse overheid overgegaan tot de start van de grote ruimingswerken in de Jungle. Er worden ook graafmachines ingezet.

Bron: Belga