Grootschalige nachtelijke rampoefening rond terreuraanslagen in Antwerpen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Antwerpen vindt in de nacht van donderdag op vrijdag een grootschalige rampoefening plaats rond een meervoudige terroristische aanslag. De oefening zou niets te maken hebben met een concrete dreiging ten opzichte van de stad, maar de lokale politie en andere hulpdiensten willen hun gezamenlijke werking in een dergelijke situatie oefenen, net als de samenwerking met Defensie. Ook de communicatie via sociale media zal getest worden. Het fictieve scenario van de oefening omvat aanvallen kort na elkaar op zeker drie verschillende Antwerpse locaties, waaronder rond 01.00 uur een ontploffing in het station Antwerpen-Centraal. De politie maakt de oefening uitzonderlijk al bekend net voor de aanvang ervan, om eventuele ongerustheid bij passanten en omwonenden te voorkomen.

De oefening kadert in het dreigingsniveau 3 dat sinds de aanslagen in Brussel en Zaventem op 22 maart van kracht is voor het hele land. Dat niveau staat voor "ernstig" en een terreurdreiging die "mogelijk en waarschijnlijk" is. "De inzet van de veiligheidsdiensten werd sinds 22 maart verhoogd", stelt de Antwerpse lokale politie. "In dit kader willen de hulpdiensten hun werking vanavond oefenen." Naast de lokale en federale politie nemen ook Defensie, andere hulpdiensten, het parket en de NMBS deel.

De eventuele leerpunten die uit de oefening blijken, worden binnen enkele weken met alle deelnemende partijen doorgenomen. Op basis daarvan zullen de noodinterventieplannen geoptimaliseerd worden, aldus nog de politie.

bron: Belga