China start nieuwe militaire oefeningen in Zuid-Chinese Zee

door
Belga
Leestijd 1 min.

China zal vandaag beginnen met nieuwe militaire oefeningen in de Zuid-Chinese Zee, zo heeft het ministerie van Defensie in Peking bekendgemaakt. De oefeningen zijn omstreden, omdat het gebied door verschillende landen wordt opgeëist. De manoeuvres zullen plaatsvinden in de regio ten zuiden van de Chinese provincie Hainan en ten noordwesten van de Paraceleilanden.

De Zuid-Chinese Zee is de regio waar verschillende handelsroutes doorheen lopen en die bovendien ook rijk is aan grondstoffen. De eilandjes in die regio worden dan ook geclaimd door verschillende Aziatische landen: onder meer China, maar ook Taiwan, Vietnam, Brunei, Maleisië en de Filipijnen zeggen aanspraak te maken op het gebied.

Peking had die eis kracht bijgezet door riffen uit te bouwen tot kunstmatige eilanden en door de bouw van een landingsbaan. Maar na een klacht van de Filipijnen had het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag in juli geoordeeld dat het daarmee een inbreuk pleegde op de "soevereine rechten" van de Filipijnen. China heeft "geen juridische basis" om een claim te leggen op het gebied, zo stelt het Hof.

Peking had eerder al duidelijk gemaakt dat het de uitspraak van het Hof "van nul en generlei waarde" vindt.

bron: Belga