Wetenschappers willen 'linkshandige' slak aan een date helpen

Jeremy de segrijnslak is een uniek exemplaar. Bijna alle slakken van deze soort hebben een opgerolde schelp met een uitstulping naar rechts. Bij Jeremy zit de bult aan de linkerkant, wat zijn liefdesleven bemoeilijkt.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

"Slakken paren met vis-à-vis, met de koppen recht tegenover elkaar. Je kan het vergelijken met auto's die elkaar passeren terwijl ze in de tegenovergestelde richting rijden. Als het stuur aan dezelfde kant zit, is het mogelijk om iets door te geven. Als dat niet het geval is, is het moeilijk om iets door te geven", verklaart Angus Davison, professor evolutionaire genetica aan de Universiteit van Nottingham, bij Live Science.

Een wetenschapper op rust ontdekte Jeremy op een composthoop in Londen en bracht het weekdier tot bij Davison. De professor en zijn team onderzochten onmiddellijk de genetische opbouw van de zeldzame segrijnslak. Zo kwamen ze tot de ontdekking dat Jeremy een genetische variatie heeft, waardoor zijn huisje naar de andere kant gekruld is. Hetzelfde gen bepaalt ook de links-rechtsverhouding in andere dieren, waaronder de mens. Logischerwijs willen de wetenschappers verder onderzoek uitvoeren.

"We zijn erop gebrand om te ontdekken of de schelp het gevolg is van een probleempje tijdens de ontwikkeling of een overdraagbare genetische eigenschap", aldus professor Davison. Om dat te weten te komen, hebben ze in het beste geval nog een 'linkshandige' slak nodig.

Daarom hebben ze hashtag #SnailLove gelanceerd op Twitter. Wie een segrijnslak vindt met de krul links in het slakkenhuis, kan via de tag de wetenschappers bereiken. Over het geslacht moet je je geen zorgen maken, aangezien de weekdiertjes tweeslachtig zijn.

Can you help Jeremy the 'lefty' snail find love? Get into your garden and if you find a snail like him we want to hear from you #snaillove pic.twitter.com/EU7T9uOevi

— BBC Radio 4 Today (@BBCr4today) 23 oktober 2016