Rus maakt thee in het gemeentehuis uit protest

Het gemeentehuis van de Siberische stad Krasnojarsk is de setting van een opmerkelijk protest. Een inwoner heeft er zijn waterkoker aangesloten en maakt thee om de constante stroomafsluitingen in zijn appartementsblok aan de kaak te stellen.

Om te voorkomen dat het stroomnetwerk uitvalt, werkt de lokale stroommaatschappij met een afschakelplan. Met de strenge Siberische winter is dat geen pretje. Inwoner Alexander Lang had er schoon genoeg van dat zijn appartementsblok regelmatig de dupe was van het afschakelplan.

Daarom kwam hij op de proppen met een ludiek protest. Met zijn waterkoker in de hand trok hij naar het stadhuis om er thee te maken.

“Ik heb alle betrokken instanties zonder resultaat gebeld. Dus ik heb hen gevraagd of ik thee bij hen mocht komen maken. Dus hier zit ik nu, ik woon toch maar net om de hoek”, verklaart Lang aan STS-Prima TV.

De gemeente liet Alexander zijn gang gaan. Na vijf uur keerde de man terug naar huis, weer met lege handen. Volgens de gemeenteraad is het afschakelplan nog een tijdje van kracht, totdat hoognodige onderhoudswerken vervolledigd zijn. Vorige maand was er nog een brand in het onderstation van Krasnojarsk, wat de hele situatie natuurlijk niet eenvoudiger maakt.