«Mijn lichaam kan het niet meer aan»

Hans Van Alphen zet een punt achter zijn carrière als tienkamper. Op zijn 34ste wordt de Kempenaar te veel geplaagd door allerlei blessures. «Mijn lichaam kan de zware inspanningen niet meer aan.»
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Een verrassing is het afscheid van Van Alphen (foto) niet echt. De Belgische recordhouder had graag afgezwaaid op de voorbije Olympische Spelen in Rio de Janeiro, maar blessureleed - een rode draad in zijn carrière - besliste er anders over. Door problemen aan het bekken kon hij zich op het EK in juli niet plaatsen voor Rio. Vorige maand moest hij ook forfait geven voor de prestigieuze Décastar in het Franse Talence. «Dat zorgde ervoor dat ik als atleet geen echt doel meer had om naartoe te leven», licht hij zijn beslissing toe. «En dat is voor mij noodzakelijk. Zonder passie kan ik niet sporten en daarom besloot ik om er een streep onder te trekken.»

— Hans van Alphen (@HansvanAlphen) October 27, 2016

Belgisch record

Van Alphen kan terugblikken op een erg succesvolle carrière in het meest veeleisende atletieknummer. Bij het grote publiek is hij vooral bekend van zijn vierde plaats op de Olympische Spelen van 2012 in Londen, waar hij maar net naast een medaille greep. Zelf beschouwt hij zijn overwinning op de meeting in het Oostenrijkse Götzis in datzelfde jaar als zijn belangrijkste wapenfeit. «Ik won er niet alleen in het mekka van de tienkamp, maar bovendien met 8.519 punten achter mijn naam», herinnert Van Alphen zich. «Tot op heden is dat nog steeds het Belgisch record.» De atleet uit Ravels, een deelgemeente van Turnhout, was ook de eerste Belg die ooit de kaap van de 8.000 punten overschreed, als amateur dan nog. Zo effende hij onder meer het pad voor de negen jaar jongere Thomas Van Der Plaetsen, zijn opvolger als beste Belgische tienkamper.

Kinesietherapie

Wat de toekomst brengt, is voorlopig nog onduidelijk. Van Alphen heeft een diploma kinesietherapie op zak, dus waarschijnlijk wordt het iets in die richting. «Ik ben ondertussen begonnen aan een postgraduaat manuele therapie omdat ik dat diploma wil opfrissen, maar hoe mijn nieuwe carrière eruit zal zien is nog heel vaag.»