Laat de auto thuis en zweef over de Seine

Om de verkeersdrukte in de Franse hoofdstad aan te pakken, werkt het bedrijf SeaBubbles aan vliegende watertaxi’s. De ontwikkelaars hopen dat de vervoersmiddelen tegen 2017 over de Seine vliegen.

Het brein achter deze futuristische taxi is het duo Anders Bringdal en Alain Thébault. Met behulp van enkele fysische wetten ontwikkelden ze een techniek waarmee ze de druk kunnen opvoeren om de taxi’s enkele centimeters boven het water te laten bewegen. Die techniek hebben ze helemaal onder de knie. Als surfer en zeiler slaagden de wiskundeknobbels er al in om op die manier een snelheidsrecord te verbreken op een zwevende zeilboot, de Hydroptere.

De taxi’s zijn een heel logische oplossing voor het fileleed, stellen de twee. “In vele steden slibben de wegen dicht en zijn de waterwegen leeg”, vertelt Bringdal aan technologiewebsite The Verge. “Onze boot is niet alleen ecologisch, maar maakt ook geen geluid en geen golven.

Bestuurd door robot

De eivormige shuttle zal vijf passagiers kunnen vervoeren en ongeveer vijftig kilometer per uur halen. De eerste schaalmodellen worden nu getest en Bringdal en Thébault hopen dat hun creaties tegen de zomer van 2017 hun eerste officiële reizigers kunnen vervoeren. In een volgende fase zouden de taxi’s zelfs bestuurd worden door een robot, maar dan moet dat eerst wettelijk mogelijk gemaakt worden. “Dat kan pas als de wetgeving aangepast is”, zegt Thébault. “Nu mogen er nog geen voertuigen zonder piloot op de Seine.”

Ze willen niet alleen Parijzenaars zelf bereiken, maar ook de vele toeristen. Die zouden de taxi’s kunnen oproepen via hun smartphone. Daarvoor onderhandelt SeaBubbles met onder meer Uber. Volgens de twee ondernemers is de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, alvast fan. Zij hoopt dat de vervuiling in haar stad hiermee sterk wordt verminderd.