Amerikaanse tiener spreekt na coma vloeiend Spaans

Beeld Youtube

Reuben Nsemoh, een 16-jarige tiener uit Atlanta, kwam vorige maand in een coma terecht nadat een andere speler hem tijdens een voetbalwedstrijd tegen het hoofd had geschopt. Toen hij een paar dagen later wakker werd, sprak hij vloeiend Spaans. 

Zijn ouders zeggen dat hij vroeger wel al wat Spaans kon spreken, maar nooit vloeiend zoals na de coma. Zijn Engels is ondertussen langzaamaan aan het terugkeren en tegelijkertijd is hij zijn Spaans weer aan het verliezen. Het verschijnsel komt vaker voor, maar het is nog steeds een mysterie hoe het precies gebeurt.

Het fenomeen staat bekend als foreign accent syndrome. Het is een uiterst zeldzame aandoening waarbij een hersenbeschadiging de spraakpatronen verandert, waardoor in de meeste gevallen het accent verandert. Het eerste gekende geval dateert uit 1941, toen een Noorse vrouw na een bombardement met een Duits accent begon te praten. Sindsien zijn er nog tientallen gevallen vastgesteld. Dat mensen compleet omschakelen naar een taal die ze ooit vaak moeten hebben gehoord, komt echter niet vaak voor.