Staatssecretaris De Backer “pikt” nieuw privacybeleid van Google niet

Staatssecretaris De Backer "pikt" nieuw privacybeleid van Google niet

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) “pikt het niet” dat internetgigant Google meeleest in onze mails, bijhoudt wat we bekijken op YouTube en die informatie doorverkoopt aan adverteerders. De Backer reageert daarmee op het aangepaste privacybeleid van Google, waardoor het bedrijf sinds kort surfgedrag kan combineren met persoonlijke gegevens. De staatssecretaris zit binnenkort rond de tafel met Google. De internetreus paste onlangs zijn privacybeleid aan. Daardoor kan Google informatie over je surfgedrag op internet, die het verzamelt via het online-advertentiebedrijf Double Click, combineren met gegevens waarover het beschikt via zijn eigen internetdiensten, zoals YouTube en Gmail.

Staatssecretaris De Backer vindt dat niet kunnen. “Hiermee bewijst Google dat privacy niet haar prioriteit is. De maskers vallen af. Maar dit kan niet zomaar. Jouw privacy is belangrijker dan een reclameboodschap op maat”, klinkt het scherp.

Hij merkt op dat wie een Gmail-account aanmaakt, zijn toestemming aan Google geeft om zijn gegevens te bekijken en te gebruiken. Je moet immers eerst de privacyvoorwaarden aanvaarden. “Wat niet door de beugel kan, is dat Google nu in jouw plaats beslist om deze gegevens te gaan koppelen aan de andere Google-toepassingen en bovendien nadien deelt met derde partijen om jouw intern gebruikersprofiel aan te dikken. Zwijgen mag niet gelijk zijn aan toestemmen”, vindt De Backer.

Hij zit binnenkort samen met de zoekgigant om dat aan te kaarten, maar geeft toe vandaag machteloos te staan. De Privacycommissie beschikt immers niet over “tanden om te bijten”. Daarom werkt de staatssecretaris aan een hervorming van de Privacycommissie. Door de omzetting van de Europese regels zal die nadien Google een boete kunnen geven van 4 procent van zijn wereldwijde omzet, besluit De Backer.

bron: Belga