Spanje onder vuur voor mogelijke hulp aan Russische vloot

Spanje onder vuur voor mogelijke hulp aan Russische vloot

NAVO-lidstaat Spanje krijgt kritiek omdat de Russische oorlogsvloot die de afgelopen dagen onder meer door het Kanaal vaarde op weg naar de Middellandse Zee, vandaag mogelijk zal bijtanken in een Spaanse haven. Dat schrijven verschillende Spaanse en Britse media vandaag. Gisteren nog zei de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, dat elk land zelf beslist of die vaartuigen bevoorraad kunnen worden, maar zei ook ongerust te zijn dat de schepen zullen worden gebruikt voor luchtaanvallen op het Syrische Aleppo. De Russische vloot, ongeveer 10 vaartuigen onder leiding van het vliegdekschip Admiraal Koeznetsov, passeerden vrijdag door het Kanaal tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland. Spaanse en Britse media berichten nu dat Spanje de schepen zou kunnen toelaten bij te tanken in Ceuta, de Spaanse enclave in Noord-Afrika, eens ze de Straat van Gibraltar voorbij zijn.

“Het is aan elk land om te beslissen of deze schepen voorraden en brandstof kunnen krijgen in de verschillende havens langs de route naar het oosten van de Middellandse Zee”, aldus Stoltenberg gisteren tijdens een persconferentie in Brussel, aan de vooravond van een vergadering van de NAVO-ministers van Defensie. “Tegelijkertijd zijn we bezorgd, en ik heb dat duidelijk uitgesproken, dat deze ‘battle group’ kan gebruikt worden om de Russische capaciteit te verhogen en kan worden gebruikt als een platform voor luchtaanvallen in Syrië.”

Onder meer de Britse krant The Telegraph bericht vandaag dat Spanje internationaal onder vuur ligt omdat het land voorbereidt de Russische schepen te bevoorraden. Nog volgens de krant tanken Russische oorlogsschepen regelmatig bij in de Noord-Afrikaanse haven, die volgens Madrid niet gedekt wordt door NAVO-verdragen.

Madrid lijkt weliswaar de diplomatieke druk te voelen. Aan The Telegraph zei een woordvoerder van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de Spaanse overheid de Russische aanvraag opnieuw onderzoekt.

bron: Belga