Russische vloot zal niet bijtanken in Spaanse haven

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Russische oorlogsvloot die op weg is naar de Middellandse Zee, zal dan toch niet in de haven van de Spaanse exclave Cueta bijtanken. Moskou heeft die aanvraag weer ingetrokken, zo meldt de Russische ambassade in Madrid woensdag aan Interfax. Een reden voor het intrekken van het verzoek werd niet meegedeeld. De Russische vloot, ongeveer tien vaartuigen, was vrijdag al door het Kanaal tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland gepasseerd en wilde nu toelating krijgen om bij te tanken in Ceuta, de Spaanse exclave in Noord-Afrika. Dat verzoek had bij de Navo-partners van Spanje voor heel wat verontwaardiging geleid.

De secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenberg, had eerder benadrukt dat elk land zelf moet beslissen of die vaartuigen bevoorraad kunnen worden. Maar tegelijkertijd benadrukte hij ook ongerust te zijn omdat de schepen gebruikt kunnen worden als een platform voor luchtaanvallen op het Syrische Aleppo.

Rusland ondersteunt in Syrië het regime van president Bashar al-Assad, terwijl de Navo-lidstaten aan de kant van de rebellen staan.

bron: Belga