"Roger Lallemand, je was een mensch!"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Gewezen PS-politicus en minister van staat Roger Lallemand heeft woensdag een staatsbegrafenis gekregen. Honderden mensen woonden het eerbetoon in de Université Libre de Bruxelles (ULB) bij. Naast familie en vrienden waren ook tal van mensen uit de academische en politieke wereld aanwezig. "Roger Lallemand, je was een mensch!", zo zei zijn vriend Jacques Sojcher, bewust het jiddische woord gebruikend voor een integer en eerzaam persoon.

Lallemand is bekend voor zijn strijd in ethische en sociale dossiers. Zo lag hij mee aan de basis van de abortuswet, een ethische mijlpaal die ook voor een kortstondige constitutionele crisis zorgde. "Hij was een man die een einde heeft gemaakt aan een hypocriete publieke moraal die ons land zo lang heeft verstikt", zei ex-premier Guy Verhofstadt.

Verhofstadt en Lallemand knoopten een vriendschap aan op het moment dat ze beiden in de Senaat zetelden (jaren '90). Het was ten huize van Lallemand dat Verhofstadt verschillende socialistische leiders leerde kennen. In 1999 stapten liberalen en socialisten samen in een regering (paarsgroen) die op ethisch vlak verschillende grenzen verlegde. "Roger was daarbij onze inspirator en onze gids", aldus toenmalig premier Verhofstadt.

"Roger was een uitzonderlijke compagnon de route", zei PS-voorzitter Elio Di Rupo. Volgens hem heeft Lallemand er mee voor gezorgd dat er veranderingen mogelijk werden die tot dan toe ondenkbaar waren. "De vrouwen in ons land mogen hem dankbaar zijn", aldus Di Rupo.

Koning Filip heeft maandagochtend een groet gebracht aan het lichaam van Roger Lallemand. Vandaag/woensdag was er een vertegenwoordiger van het staatshoofd op de plechtigheid.

bron: Belga