Raadkamer beslist op 28 oktober over doorverwijzing verdachten diamantroof

Voor de Brusselse raadkamer zijn woensdag de pleidooien gehouden in het dossier rond de spectaculaire diamantroof op de luchthaven Brussels Airport, op 18 februari 2013. Het parket Halle-Vilvoorde wil in dat dossier 19 personen voor de rechter brengen. Het gaat om 16 mannen en drie vrouwen, die op één man na allemaal in België wonen. Aanstaande vrijdag, 28 oktober, beslist de raadkamer welke personen uiteindelijk doorverwezen worden. De overval op Brussels Airport werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink’s stond. De overvallers haalden 121 colli’s met voornamelijk diamanten ter waarde van 37 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor.

Het onderzoek door het Brusselse gerecht, met hulp van Franse, Luxemburgse, Zwitserse en Marokkaanse collega’s, leidde op 7 mei 2013 tot de aanhouding van Fransman Marc Bertoldi in het Franse Metz, en een dag later werden in België zeven andere verdachten aangehouden. In de weken en maanden die volgden, vlogen nog enkele andere personen achter de tralies maar alle verdachten werden in de loop van het onderzoek weer vrijgelaten.

Eind december 2015 had het het parket zijn eindvordering klaar. Daarin vraagt het de verwijzing van 19 verdachten naar de correctionele rechtbank. Negen onder hen worden verdacht van medeplichtigheid aan de diamantroof zelf, en de diefstal en brandstichting van de voertuigen die bij de diamantroof werden gebruikt. De anderen worden verdacht van heling van een deel van de buit. Zes van hen worden ook verdacht van witwassen, in België, Zwitserland en Marokko. Achttien personen worden ervan verdacht lid geweest te zijn van een criminele organisatie.

bron: Belga