Noorwegen laat Amerikaanse troepen toe, Rusland uit kritiek

Noorwegen laat Amerikaanse troepen toe
Noorwegen laat Amerikaanse troepen toe

In Noorwegen zullen meer dan 300 Amerikaanse soldaten ontplooid worden. De aankondiging van de Noorse overheid botst op kritiek van de Russische buur. Volgens Moskou zal de ontplooiing van Amerikaanse soldaten in Noorwegen de veiligheidssituatie in Noord-Europa “zeker niet verbeteren”. Dat Noorwegen buitenlandse troepen op het grondgebied toelaat, is een traditiebreuk. Vooraleer Noorwegen in 1949 NAVO-lid werd, had Oslo beloofd het grondgebied niet open te stellen voor buitenlandse gevechtstroepen “zolang Noorwegen niet wordt aangevallen of wordt bedreigd te worden aangevallen”. Zo wou Noorwegen de spanningen met de toenmalige Sovjet-Unie verminderen.

In Noorwegen zullen zowat 330 Amerikaanse ‘marines’ worden ontplooid, in een rotatiesysteem. Dat gaat in vanaf januari 2017 op de luchthaven Vaernes, nabij Trondheim, aldus de Noorse minister van Defensie Ine Eriksen Soreide. Officieel zullen de militairen er trainen met het Noorse leger.

Rusland uitte kritiek op de ontplooiing van Amerikaanse soldaten op een duizendtal kilometer in vogelvlucht van het Russisch grondgebied. “Een eenheid van ongeveer 330 mariniers per rotatie stationeren in Vaernes, zal de veiligheidssituatie in Noord-Europa zeker niet verbeteren”, aldus een woordvoerder van de Russische ambassadeur in Oslo.

Oslo stelde de Amerikaanse ontplooiing voor als een test, die volgend jaar zal geëvalueerd worden. Ook merkte de Noorse overheid op dat NAVO-troepen regelmatig in het land trainen (zoals ook Belgische soldaten dat al deden) en dat de ontplooiing van troepen per rotatie niet gelijkstaat aan de opening van een permanente Amerikaanse basis.

Bron: Belga