Navo legt laatste hand aan militaire versterking in het oosten

door
Belga
Leestijd 1 min.

De ministers van Defensie van de 28 Navo-lidstaten werken woensdag aan de militaire versterking van de oostelijke flank van de alliantie. Daarmee reageert de Navo op de ongerustheid van de Oost-Europese lidstaten over Rusland. "We zullen overleggen over hoe we moeten verdergaan na de beslissingen die we hebben genomen op de top in Warschau" (begin juli), aldus de secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenberg, net voor het begin van de tweedaagse vergadering in Brussel.

Vier multinationale bataljons, onder leiding van de VS, Canada, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, zullen vanaf volgend jaar in Polen, Letland, Litouwen en Estland worden ingezet. Rusland versterkt eveneens het militaire dispositief in het westen van zijn grondgebied.

De ministers zullen ook onderzoeken hoe de militaire aanwezigheid kan worden opgeschroefd in de Zwarte Zee, die aan Roemenië, Bulgarije en Turkije grenst.

De betrekkingen tussen Rusland en de Navo hebben een dieptepunt bereikt, na de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim in maart 2014 en de vermoedelijke steun die Moskou aan de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne levert.

bron: Belga