"Jungle van Calais wordt tegen woensdagavond al volledig ontruimd"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Frankrijk wil de ontruimingsoperatie van het vluchtelingenkamp in Calais al tegen woensdagavond compleet hebben afgerond. Dat heeft de prefect van Pas-de-Calais, Fabienne Buccio meegedeeld. Het is de bedoeling om de laatste overblijvende inwoners van het kamp, dat momenteel door branden geteisterd wordt, tegen woensdagavond naar een andere plek te brengen. Momenteel is al zeker twee derde van de oorspronkelijke 6.400 tot 8.100 inwoners geëvacueerd. Ze worden met bussen naar andere opvangcentra in het land gebracht. Aanvankelijk was voorzien dat de ontruiming een week zou duren.

Intussen komt er wel kritiek van het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR). De organisatie wil dat er "meer duidelijkheid" komt over de manier waarop werd vastgesteld of inwoners van het kamp al dan niet minderjarig waren. "Een eerste evaluatie van de leeftijd lijkt op een snelle manier te zijn gebeurd, uitsluitend gebaseerd op gezichtskenmerken", zegt UNHCR-woordvoerster Céline Schmitt. De manier waarop de Franse en de Britse overheden bij de ontruiming van de zogenaamde 'Jungle' het onderscheid tussen minderjarigen en volwassenen maakte was volgens haar dan ook "inadequaat".

"We vragen om meer duidelijkheid van de overheden over de methodes die gebruikt werden om de leeftijd vast te stellen", klinkt het nog. Daarnaast wil het UNHCR ook weten welke "beroepsmaatregelen" er waren en "welke overheidsdiensten en specialisten bevoegd waren om een evaluatie van de leeftijd te doen".

Bron: Belga