Fiscus vraagt onderzoek naar 61.000 amnestiedossiers

Fiscus vraagt onderzoek naar 61.000 amnestiedossiers

De Bijzondere Belastinginspectie heeft vorige week de grootste fraudeklacht in de Belgische geschiedenis ingediend bij alle parketten en bij het federaal parket. De klacht gaat over 61.546 dossiers en ruim 36 miljard euro, zo schrijft De Tijd vandaag. Ze vermoedt dat in veel dossiers zwart geld vrijwel ‘gratis’ is witgewassen. De recordklacht is ondertekend door de BBI-directeur van Gent Karel Anthonissen en gaat over alle fiscale amnestieën die tussen 2004 en 2015 in België hebben plaatsgevonden. Meerdere fiscaal advocaten hebben al openlijk toegegeven dat bij die amnestieën heel wat onvolledige regularisaties gebeurd zijn.

In veel gevallen is geen belasting betaald op het volledige zwarte kapitaal dat de Belgen kwamen regulariseren. Er zijn vaak alleen belastingen en boetes betaald op de intresten die die zwarte kapitalen de laatste jaren hebben opgebracht.

Met de strafklacht bij alle parketten wil de BBI een onderzoek uitlokken naar de tienduizenden regularisatiedossiers. Nu komt er slechts toevallig zo’n onderzoek, als het gerecht concrete aanwijzingen heeft tegen belastingfraudeurs.

Navraag bij gespecialiseerde magistraten leert echter dat in geen enkel gerechtelijk arrondissement genoeg speurders zijn om tienduizenden regularisatiedossiers uit te vlooien. Het is afwachten wat de parketten met de klacht doen.

bron: Belga