Federale regering en deelstaten buigen zich opnieuw over CETA

door
Belga
Leestijd 1 min.

Aan de ambtswoning van premier Charles Michel zijn vertegenwoordigers van de federale regering en de deelstaten omstreeks 08.00 uur opnieuw bijeengekomen om een Belgisch standpunt over het Europees-Canadese handelsverdrag CETA te zoeken. MR-vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zei bij aanvang dat er nog één of twee punten beslecht moeten worden, "niet meer".

Waals minister-president Paul Magnette ziet nog twee essentiële problemen: de invoering van private arbitragerechtbanken voor de beslechting van geschillen tussen overheden en bedrijven en landbouw. De Franstalige vertegenwoordigers kwamen op de vergadering aan met nieuwe voorstellen over landbouw. "Wallonië blijft positief want we willen een goed akkoord. Liever geen akkoord dan een slecht akkoord", zei Waals viceminister-president Maxime Prévot van cdH.

Door het verzet van de Franstalige deelstaten kan België vooralsnog niet instemmen met CETA. Daardoor dreigt de voor morgen geplande ondertekening van het verdrag op een top in Brussel in het water te vallen. Vooralsnog hebben Europees president Donald Tusk en de Canadese premier Justin Trudeau de top nog niet geannuleerd.

De onderbreking wordt beëindigd of op zijn minst onderbroken tegen 10.00 uur. Dan gaan premier Michel en minister-president Magnette naar de uitvaart van minister van staat Roger Lallemand, die vorige week op 84-jarige leeftijd overleed.

bron: Belga