1 op 5 vakbondslieden stelt regelmatig racisme vast

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een op de vijf vakbondsafgevaardigden die deelnamen aan een enquête van vakbonden ACV, ACLVB en ABVV stelt regelmatig etnische discriminatie vast bij aanwervingen in Brusselse ondernemingen. Dat bleek woensdag tijdens een infonamiddag. De enquête is onderdeel van de campagne "Racism, Game Over" van de vakbonden. In totaal namen 307 vakbondsafgevaardigden en -vertegenwoordigers in Brusselse ondernemingen deel aan de enquête. Exact 18,3 procent van de bevraagden gaf aan regelmatig getuige te zijn van etnische discriminatie bij werving en selectie. Van de bevraagden gaf bovendien 22 procent aan regelmatig getuige te zijn van ongelijke behandeling en vriendjespolitiek op de werkvloer. Buiten de werkvloer was 34,2 procent van de afgevaardigden vaak getuige van racisme bij de zoektocht naar een baan.

Maar de resultaten zijn niet alleen kommer en kwel. Zo geeft drie vierde van de afgevaardigden aan actie te willen nemen tegen racisme op de werkvloer. Wel geeft de helft aan niet over de noodzakelijke middelen te beschikken. De vakbonden willen gezamenlijk hun afgevaardigden ondersteunen in die strijd tegen racisme. Zo bieden ze voortaan een informatiepakket aan, waarmee afgevaardigden aangemoedigd worden om racisme ter sprake te brengen, onder meer in de formele overlegorganen zoals de ondernemingsraad. Ook is het de bedoeling om een intersyndicale verklaring tegen racisme op de werkvloer uit te werken in ieder Brussels bedrijf, met participatie van de werknemers.

Voor Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V), die de infonamiddag bijwoonde, tonen de cijfers aan dat er meer aan de hand is dan wat "populisten" beweren, dat de problemen op de arbeidsmarkt die sommigen ervaren louter terug te brengen zijn tot een onwil om te werken. Ze spreekt ook van "een enorme verspilling van talent".

bron: Belga