Zo spoor je de grootste energievreters in huis op

EPA/HARRY MELCHERT

De slimme elektriciteitsmeters van Eandis en Infrax moeten nog geïntroduceerd worden, maar er is al een technologie opgedoken om die deze toestellen overbodig maakt. Binnenkort monitoren we het verbruik van onze elektrische toestellen met Smappee, een app waarmee je vanop afstand de energievreters in huis opspoort én uitschakelt.

De app is vergelijkbaar met de populaire muziekherkenningsapp Shazam. Smappee luistert echter niet naar de omgeving, maar naar de ruis in de stroomkabel die veroorzaakt wordt door elektrische toestellen. Omdat elk toestel een kenmerkend ruistgeluid heeft, kan de app detecteren welk toestel op dat moment hard aan het werk is en dus ook het verbruik per kilowattuur opvolgen. Op die manier is het perfect mogelijk om de verborgen energievreters op te sporen.

De data in de app kunnen ook nog gebruikt worden vor allerlei andere toepassingen. «Smappee detecteert wanneer het espressotoestel een kop koffie zet. Deel die data met Nespresso en het bedrijf kan inschatten wanneer de koffiecapsules op zijn en een nieuwe doos aan huis geleverd moet worden», verduidelijk Smappee- oprichter Grosjean tegenover De Tijd. Voor wasmachines kan een soortgelijke procedure ingevoerd worden. Online supermarkten kunnen met de verbruiksgegevens inschatten wanneer de wastabletten op zijn en autmatisch een nieuwe voorraad aan het winkelmandje toevoegen.