"Mijn Trolls-personage is eigenlijk het tegenoverstelde van mezelf"

Foto Dreamworks

Alles komt terug, ook de Trolls. Als kind draaide je ze voor twintig frank uit de automaat, vandaag duiken de harige popjes weer op in de cinema dankzij de animatiefilm ‘Trolls’. En ze klinken nog goed ook: Justin Timberlake verleent zijn stem aan het hoofdpersonage Branch, en overzag als ‘executive music producer’ ook de vele liedjes in de film. Zijn superhit ‘Can’t Stop The Feeling’ schreef hij zelfs speciaal voor ‘Trolls’. Metro kon Timberlake strikken voor een gesprek.

Hoeveel liedjes heb je zelf geschreven voor de soundtrack?

Justin Timberlake: “Ik heb vier nieuwe liedjes geschreven en geproduceerd. Eentje daarvan is voor zangeres Ariana Grande, en er is ook een duet bij met Gwen Stefani en mezelf. Maar ik heb haar het grootste deel laten zingen, want als je Gwen Stefani in de studio hebt, moet je daar zoveel mogelijk van profiteren. (lacht) En dan is er nog de single ‘Can’t Stop The Feeling’, in twee verschillende versies: eentje die je kent van de radio, en eentje met de volledige cast. Die versie is ook in de film te zien, want ik heb het liedje voor een heel specifieke scène geschreven.”

“Waar ik spijt van heb? Mijn vroegere kapsels”

Je zingt samen met Anna Kendrick ook een akoestische cover van Cyndi Laupers ‘True Colors’. Was dat jouw keuze?

“Nee, dat liedje was al gekozen voor ik aan boord kwam. Maar ik was er ongeloofijk blij mee, want het heeft me eigenlijk op goede weg gezet. Die cover voelde echt modern, en dat gevoel wilde ik ook doortrekken in de andere songs. Zo ben ik uiteindelijk uitgekomen bij ‘Can’t Stop The Feeling’.”

Je sprak ook de stem van het hoofdpersonage in. Hoe beperkend is dat, in vergelijking met live action films, waar je ook je lichaam in de strijd kan gooien?

“Wel, ironisch genoeg gebruik je je lichaam eigenlijk nog méér bij een animatiefilm! Als ik ’s avonds weer naar huis ging na zo’n stemsessie, was ik doodop. Je gaat juist nog veel meer gesticuleren en bewegen, om je stem meer expressie te geven en je personage zo overtuigend mogelijk neer te zetten. Bovendien wordt je gezicht toch ook gefilmd tijdens het inspreken, want de animatoren gebruiken die beelden achteraf om de gelaatsuitdrukkingen en de mondbewegingen van je personage te bepalen. Dus uiteindelijk schemert er toch een stuk van je lichaamstaal door in het eindresultaat.”

Foto Dreamworks
Foto Dreamworks

Je personage Branch is een buitenbeentje in de Trolls-gemeenschap: hij houdt niét van knuffelen, zingen en dansen…

“Echt helemaal zoals ik dus! (lacht) Nee, het was eigenlijk heel fijn om eens een personage te spelen dat het tegenovergestelde is van mezelf: sarcastisch, nors en allergisch aan muziek. Die kans krijg ik niet vaak. Ik heb er enorm van genoten.”

Wat je gemeen hebt met de Trolls – of toch zeker in de jaren dat je bij boyband *NSYNC zong – is een voorliefde voor rare kapsels. Is er eentje waar je spijt van hebt?

“Wat een pijnlijke vraag! (lacht) Ja, er is een kapsel waar ik spijt van heb. Meer dan één zelfs. Maar daar ga ik niet verder op in. Of wil je echt dat ik opnieuw in therapie moet? (lacht) Volgende vraag!”

Je laatste tournee eindigde bijna twee jaar geleden. Wanneer komt er een nieuwe?

“Geen idee… Die laatste tournee duurde anderhalf jaar. Dat was lang. Als ik opnieuw op zo’n avontuur vertrek, wil ik echt wel nieuwe muziek te spelen hebben. Ik ga dus waarschijnlijk wachten tot ik een nieuw album klaar heb. En ik heb – eerlijk waar – geen idee wanneer dat zal zijn. Ik heb al in de studio gezeten, maar het is allemaal nog heel pril. Ik zie het nu echt nog als een klein baby’tje. Het zal nog wel even duren voor ik klaar ben om het de wijde wereld in te sturen.”

Lieven Trio