Autowrak moet spoorlopers tot rede brengen

Foto Infrabel

Infrabel voert de strijd tegen spoorlopen op. Vandaag lanceert de spoorwegbeheerder een campagne die maar liefst vier weken zal duren.

Deze maand kwam een man om het leven toen hij met zijn auto het rode licht en de gesloten slagbomen negeerde. De treinbestuurder ging vol in de remmen, maar kon een aanrijding niet vermijden. En gisteren nog stuurden vijf spoorlopers het schema van 450 treinen in de war. Het is een fenomeen dat Infrabel jammer genoeg maar al te goed kent. Zo werden er vorig jaar 374 incidenten aan overwegen vastgesteld, of meer dan een incident per dag. Er vielen bovendien zo’n vijftien doden op het spoorwegdomein.

Om duidelijk te maken dat spoorlopen levensgevaarlijk is, lanceert de infrastructuurbeheerder samen met Securail en de politie van Haacht vandaag een campagne. Door de vele spoorlopers is Haacht namelijk één van de hotspots in België. Vier weken lang zal er non-stop gehamerd worden op veiligheidsboodschappen. De actie begint met een interactieve les aan 400 leerlingen in de school Don Bosco Haacht. Tegelijkertijd staat er een compleet ingedeukt autowrak op het marktplein van de gemeente. Het wrak is echt werd gerecupereerd na een zware crash met een trein. De boodschap is dus duidelijk: “aan een gesloten overweg moet je altijd wachten”.

De eerste twee weken zullen zwakke weggebruikers die een overtreding begaan enkel op de vingers getikt worden. Autobestuurders krijgen wel al een boete voorgeschoteld. De laatste twee weken zal de politie harder optreden en krijgen ook voetgangers en fietsers een sanctie.