“Syrische kinderen in Turkije maken kledij voor Britse winkels”

Syrische kinderen in Turkije maken kledij voor Britse winkels
Syrische kinderen in Turkije maken kledij voor Britse winkels

Syrische kindvluchtelingen hebben kledij gemaakt voor Britse consumenten, zo heeft een undercoveronderzoek van de Britse openbare omroep BBC vastgesteld. Het programma Panorama onderzocht fabrieken in Turkije en trof kinderen aan die werkten aan kledij voor Marks & Spencer en de online retailer Asos, aldus de BBC. In Turkije leven bijna 3 miljoen Syrische vluchtelingen. De Britse omroep stelde ook vast dat volwassen vluchtelingen illegaal werkten aan jeans voor Zara en Mango. Alle merken zeggen echter dat ze hun aanleveringskanalen nauwgezet opvolgen en geen uitbuiting van vluchtelingen of kinderen aanvaarden.

Marks & Spencer zei dat eigen onderzoek aanwees dat geen enkele Syrische kindvluchteling in de Turkse aanleveringsketen werkt, aldus de BBC. Weliswaar trof Panorama zeven Syriërs aan die in een van de fabrieken van de retailer werkten, vaak aan een loon van minder dan een pond per uur. De jongste is 15 jaar oud en werkte meer dan 12 uur per dag. Een woordvoerder van Marks & Spencer noemde de vaststellingen van het programma “heel ernstig” en “onaanvaardbaar”, aldus nog de BBC.

Asos gaf toe dat kledij zonder medeweten van de onderneming werd geproduceerd in een fabriek die vluchtelingen, onder wie ook kinderen, tewerkstelde. Asos zei zich te verplichten de vluchtelingen te ondersteunen.

Critici stellen dat de retailers niet genoeg doen om de problematiek een halt toe te roepen. Danielle McMullan van het Business & Human Rights Resource Centre stelt dat zij de verantwoordelijkheid hebben op te volgen en te begrijpen waar en in welke omstandigheden hun kledij wordt gemaakt.

Bron: Belga