"Respect voor wat Magnette doet met CETA"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) heeft naar eigen zeggen respect voor wat de Waalse regering met CETA doet, nu Wallonië nog steeds het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada tegenhoudt. "Na dit incident zal het politieke debat over handelsverdragen nooit meer hetzelfde zijn. Het wordt een pak beter", zegt Van Brempt in De Ochtend op Radio 1. Kathleen Van Brempt heeft ook bedenkingen bij het handelsverdrag met Canada. Volgens de Vlaamse socialiste zet de Waalse regering met zijn tegenstand tegen CETA een "heel belangrijk debat boven aan de politieke agenda". "Ik bekijk dit met respect voor wat de Waalse regering doet. Ik weet dat dat bijna vloeken in de kerk is in Vlaanderen."

Van Brempt stoort zich aan de deadlines die "de hele tijd worden gelegd" op Paul Magnette, de Waalse minister-president (PS). "We hebben over dit verdrag meer dan zes jaar onderhandeld. Op die paar weken zal het echt niet aankomen."

Het Europees parlementslid erkent dat de hele discussie niet goed is voor het imago van Europa. "We sukkelen van crisis in crisis", stelt Van Brempt vast. Maar ze ziet toch vooral de voordelen van het huidige debat over CETA. "Na dit incident wordt het politieke debat over handelsakkoorden nooit meer hetzelfde. Het wordt een pak beter. De nationale parlementen zullen veel meer betrokken worden, en dat is een stuk de oplossing."

Een andere oplossing die N-VA-voorzitter Bart De Wever voorstelde, was om CETA toch uit te voeren, maar dan zonder Wallonië. "Een bijzonder slecht idee", zegt Kathleen Van Brempt daarover.

Ondanks alle moeilijkheden zal CETA er wel degelijk komen, denkt Kathleen Van Brempt. "De komende dagen en weken zal er nog intensief onderhandeld worden. Ik ga ervan uit dat het verdrag verbetert. En ik ga ervan uit dat toekomstige verdragen zoals TTIP (Handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa, nvdr) op een heel andere leest geschoeid zullen zijn."

bron: Belga