Ontruiming "Jungle van Calais" gaat voort

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Franse autoriteiten zetten de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais voort. Dat bevestigde de woordvoerder van de prefectuur Pas-de-Calais vandaag. In de afgelopen nacht waren er geen schermutselingen. Gisteren hadden meer dan 2.300 mensen het kamp vrijwillig verlaten. Ze werden gebracht naar opvangcentra verspreid over heel Frankrijk. In de zogeheten "Jungle van Calais" woonden 6.000 tot 8.000 mannen, vrouwen en kinderen uit voornamelijk Afghanistan, Soedan of Eritrea. Velen kwamen naar Calais met de hoop het Kanaal over te steken en zo naar Groot-Brittannië te raken.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zijn 1.918 vluchtelingen gisteren met bussen naar de verschillende opvangcentra in Frankrijk gebracht; daarnaast werden ook ongeveer 400 onbegeleide minderjarigen ondergebracht in voorlopige opvangcentra. Frankrijk hoopt de minderjarigen met familie in Groot-Brittannië naar de andere kant van het Kanaal te kunnen brengen.

Cazeneuve zei dat de eerste dag van de ontruiming "rustig en beheerst" is verlopen. Ongeveer 1.250 politieagenten moesten de ontruiming in goede banen leiden.

Bron: Belga