Mogelijke golf van executies door IS in Mosoel

door
Belga
Leestijd 1 min.

De jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS) is mogelijk een bloedbad aan het aanrichten onder de burgerbevolking in de buurt van de stad Mosoel, zo blijkt uit berichten die Verenigde Naties hebben ontvangen. Het VN-Mensenrechtencommissariaat onderzoekt de zaak. Op 20 oktober zouden Iraakse ordediensten in het nabijgelegen dorp Tulul Naser de lijken van 70 burgers met duidelijke schotwonden hebben ontdekt. Volgens andere berichten zouden zondag in de buurt van Mosoel ook een vijftigtal voormalige Iraakse politieagenten zijn omgebracht, die door IS waren gevangengenomen. Rupert Colville, de woordvoerder van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN, benadrukt wel dat het moeilijk is om de berichten over de gruweldaden op hun waarheidsgehalte te controleren.

Volgens eerdere berichten waren op 19 oktober in het dorp Safina ook al vijftien burgers om het leven gebracht. Hun lichamen werden daarna in een rivier gegooid. In hetzelfde dorp werden ook zes burgers achter een voertuig gebonden en voortgesleept, tot ze stierven.

De wreedheden zouden allemaal hebben plaatsgevonden na de start van het offensief op de Noord-Iraakse stad Mosoel, een van de laatste IS-bolwerken. Vermoed wordt dat IS mensen wil intimideren, om te voorkomen dat ze zich achter de tegenstanders scharen.

bron: Belga