Magnette wil geen ultimatums meer in CETA-dossier

door
Belga
Leestijd 1 min.

"We zullen geen vierde ultimatum aanvaarden", zo heeft Waals minister-president Paul Magnette gewaarschuwd bij zijn aankomst aan het Egmontpaleis voor nieuw Belgisch spoedoverleg over het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. Naast Magnette maakten ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois, de minister-president van de Franse gemeenschap Rudy Demotte, de minister-president van de Duitse gemeenschap Oliver Paasch, Waals viceminister-president Maxime Prévot, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en de diplomatieke adviseurs van premier Charles Michel hun opwachting.

De verschillende Belgische regeringen buigen zich over nieuwe voorstellen om een compromis te bereiken over CETA. De voorbije uren hebben experts zich al gebogen over de teksten die Magnette op tafel heeft gelegd en om 16.00 uur ging een vergadering op politiek niveau van start.

De ondertekening van CETA is gepland op een Europees-Canadese top op donderdag 27 oktober. Hoewel België maandag als enige lidstaat nog niet in staat bleek om het licht op groen te zetten, besloten Europees president Donald Tusk en de Canadese premier Justin Trudeau maandagavond om de top voorlopig op de agenda te houden.

Bij de Europese Commissie beklemtoonde men dinsdagmiddag opnieuw dat de Commissie geen ultimatums of deadlines stelt. "Dat is niet de gewoonte van voorzitter Jean-Claude Juncker", zei een woordvoerder. Hij ontkende ook met klem dat de Commissie zou gedreigd hebben met "vergeldingen in andere dossiers", zoals cdH-voorzitter Benoit Lutgen heeft geopperd.

bron: Belga