Internationale coalitie bereidt bevrijding Raqqa voor

door
Belga
Leestijd 1 min.

De internationale coalitie tegen de jihadistische terreurmilitie Islamitische Staat (IS) is gestart met de voorbereiding van de bevrijding van Raqqa, de facto de hoofdstad van IS in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter laten verstaan na afloop van een overleg in Parijs. De internationale coalitie ondersteunt in het noorden van Irak de regeringstroepen en de Koerdische strijders die een militaire campagne hebben opgestart om IS uit de stad Mosoel te verdrijven. Maar tegelijkertijd wordt ook al werk gemaakt van de herovering van het andere grote IS-bolwerk, de Syrische stad Raqqa.

Carter deelde mee dat de Syrische operatie zal worden uitgevoerd door "bekwame en gemotiveerde lokale krachten". Een "blijvende overwinning" is namelijk alleen mogelijk wanneer die wordt bereikt door mensen die niet als buitenstaanders worden beschouwd.

In Parijs waren de ministers van Defensie van dertien landen, waaronder ook België, uit de internationale coalitie tegen IS samengekomen om te praten over de toekomst van de Iraakse stad Mosoel. Maar de Franse president François Hollande had voor de start van de meeting al benadrukt dat er ook over de toekomst van Raqqa moet worden gesproken. "Raqqa zal het laatste bolwerk van IS zijn als Mosoel valt", stelde hij. "Alle bolwerken vormen een dreiging."

bron: Belga