Europese Commissie wil nieuwe verlenging grenscontroles binnen Schengen toestaan

Europese Commissie wil nieuwe verlenging grenscontroles binnen Schengen toestaan

De Europese Commissie wil Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Noorwegen toestemming verlenen om de binnenlandse grenscontroles binnen de Schengenruimte nog drie maanden langer aan te houden. “We willen zo snel mogelijk terug naar een normaal functionerende Schengenzone, en we hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt. Maar we zijn er nog niet”, aldus vicevoorzitter Frans Timmermans. Binnen de Schengenzone zijn de controles aan de nationale grenzen opgeheven, maar in volle vluchtelingencrisis besloten verscheidene lidstaten vorig jaar terug te grijpen naar grenscontroles. Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden kregen in mei van dit jaar de toestemming om die controles op welbepaalde plaatsen aan te houden voor een periode van zes maanden. Die toelating verstrijkt op 12 november.

Duitsland, Oostenrijk en Denemarken drongen de voorbije weken aan op een verlenging. Oost-Europese lidstaten bekritiseerden die forcing. Volgens hen zijn de vluchtelingenstromen de voorbije maanden beduidend afgenomen, met name op de Balkanroute, en zijn de controles dus niet meer gerechtvaardigd. Ook de Europese Commissie had in maart nog de hoop uitgesproken dat Schengen tegen het jaareinde volledig in ere hersteld zou zijn.

Niettemin stelt de Commissie nu voor om de vijf Schengenlanden toestemming te verlenen om de controles met drie maanden te verlengen. Er bevindt zich immers nog steeds een aanzienlijk aantal migranten in Griekenland en andere landen op de Balkanroute. Een opheffing van de controles zou hen opnieuw kunnen aanzetten naar het westen te trekken, waar de asielinstanties nog steeds kampen met een achterstand in de behandeling van aanvragen, zo voerde bevoegd eurocommissaris Dimitris Avramopoulos aan. De lidstaten moeten hun fiat geven voor deze aanbeveling.

bron: Belga