Europese Commissie vraagt België om verduidelijkingen bij structurele inspanningen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Commissie wil meer uitleg van de federale regering bij de geplande structurele begrotingsinspanningen voor 2017. Dat blijkt uit een brief die vicevoorzitter Valdis Dombrovskis en commissaris voor Economische en Financiële Zaken Pierre Moscovici hebben verstuurd. De begroting 2017 werd vorige week gepresenteerd. De regering-Michel rekent erop het structureel saldo volgend jaar met 1,2 procent te verbeteren. "Dit lijkt in lijn met de inspanning van minstens 0,6 procent die de Raad vraagt," schrijft de Commissie, "maar een voorlopige beoordeling wijst op onzekerheid bij het realiseren van die inspanning." Dombrovskis en Moscovici hebben het over "verschillende onderliggende veronderstellingen, methodologische factoren en uiteenlopende visies op de opbrengst van sommige nieuwe maatregelen".

De Commissie wil tegen overmorgen (donderdag 27 oktober) meer informatie over de precieze samenstelling van de structurele inspanningen. Tegen het einde van de werkdag moet het antwoord van de regering het Berlaymontgebouw bereiken.

Er wordt in de brief ook op gewezen dat België nog steeds het risico loopt de Europese schuldregels met de voeten te treden, "ondanks de tijdelijke afwijking voor uitgaven voor vluchtelingen en veiligheid die werd toegestaan".

Overigens ontving de Commissie de Belgische begroting twee dagen te laat, op 17 in plaats van op 15 oktober.

bron: Belga