Bpost zet slot op 2.500 rode postbussen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Om de drie dagen proberen dieven met vervalste facturen tot duizenden euro's te ontfutselen van nietsvermoedende Belgen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van bpost. Daarom rust de postdienst tegen eind dit jaar 2.500 rode bussen uit met een elektronisch slot, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag. Al sinds enkele jaren 'vissen' fraudeurs facturen uit de bekende rode brievenbussen. Daarna kopiëren ze een brief, veranderen het rekeningnummer van het bedrijf door dat van henzelf en wachten ze tot de nietsvermoedende klant zijn rekening betaalt.

De gevolgen kunnen bijzonder zwaar zijn, zo blijkt. "In drie weken heb ik blijkbaar voor 60.023,50 euro gestort op een valse rekening. Mijn leveranciers lieten mij weten dat er nog onbetaalde facturen openstonden en dat zij mij in gebreke gaan stellen", luidt een van de vele noodkreten bij bpost.

Om factuurfraude tegen te gaan, werkt bpost momenteel aan extra beveiliging van de rode brievenbussen, zo laat minister van Post Alexander De Croo (Open Vld) weten. "Tegen eind dit jaar worden 2.500 bussen uitgerust met een elektronisch slot", zegt hij. Op een honderdtal plaatsen gaat het om een compleet nieuw type brievenbus. "Die heeft een gleuf aan de zijkant, is steviger en beschikt over interne beveiliging."

bron: Belga