‘Afscheidstournee’ voert president Obama naar Griekenland, Duitsland en Peru

'Afscheidstournee' voert president Obama naar Griekenland

De Amerikaanse president Barack Obama brengt komende maand een bezoek aan Griekenland, Duitsland en Peru. Het wordt normaal gezien de laatste internationale reis van Obama als president, zo deelt het Witte Huis mee. “Deze reis markeert de inzet van de president voor trans-Atlantische solidariteit, voor een sterk en geïntegreerd Europa en voor de samenwerking met onze partners aan de Stille Oceaan”, zegt Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis.
Op 15 november, exact één week na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zal Obama in Griekenland aankomen. Hij zal er onder meer president Prokopios Pavlopoulos en eerste minister Alexis Tsipras ontmoeten. Obama zal er zijn steun uitspreken aan de economische hervormingen in het land en zal Griekenland ook danken voor zijn “opmerkelijke generositeit” bij de opvang van vluchtelingen die naar Europa komen.

In Duitsland zal Obama op 17 en 18 november dan met bondskanselier Angela Merkel praten over de situatie in Oekraïne, Syrië en de strijd tegen de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS). Er zullen ook trans-Atlantische economische dossiers besproken worden. Naar verwachting zal Merkel in Berlijn ook enkele Europese leiders ontmoeten.

Tot slot zal de uittredende Amerikaanse president naar Peru afzakken, voor de top van de APEC-landen (Asia-Pacific Economic Cooperation) in Lima. Obama zal van de gelegenheid gebruikmaken om de Congresleden op te roepen tot de ondertekening van het Trans-Pacifisch Vrijhandelsverdrag (TTP). De presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump hebben zich allebei tegen dat verdrag uitgesproken, maar Obama heeft al duidelijk gemaakt dat hij de deal er tijdens de laatste maanden van zijn presidentschap toch nog wil doordrukken.

bron: Belga