Presidentschap is ver weg voor Nicolas Sarkozy

Oud-president Nicolas Sarkozy moet achtervolgen in aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen. Alain Juppé is favoriet bij de voorverkiezingen en stijgt in de laatste peiling.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Op 20 en 27 november organiseren de centrumrechtse Franse politieke partijen hun voorverkiezingen in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 23 april 2017. De strijd om de kandidaat van centrumrechts te worden lijkt te zullen gaan tussen de voormalige eerste minister Alain Juppé (Les Républicains, foto onder) en oud-president Nicolas Sarkozy (Les Républicains, omslagfoto). Die laatste zakt echter weg in de recentste peiling.

 AFP PHOTO / GAIZKA IROZ

Verlies

Volgens Le Monde zou ‘Sarko' 30% van de stemmen halen als de voorverkiezing nu zou plaatsvinden, tegenover 41% voor Juppé. Dat betekent dat Juppé 4 procentpunt stijgt ten opzichte van de vorige peiling in september, terwijl Sarkozy met nog een maand te gaan 3 procentpunt verliest. Juppé was premier van 1995 tot 1997 onder Jacques Chirac. Hij bekleedde verschillende ministerposten tijdens het presidentschap van Sarkozy en is momenteel burgemeester van Bordeaux.

Volgens de peiling staat een andere oud-premier, François Fillon, op de derde plaats met 12%. Oud-minister Bruno Le Maire volgt met 11%. Nathalie Kosciusko-Morizet (4%), Jean-François Copé (1%, zie hiernaast) en Jean-François Poisson (1%) volgen op grote achterstand.

Antisarkozystisch

De stemmen voor Juppé zijn echter vooral proteststemmen tegen Sarkozy, zo analyseert Le Monde. "Juppé profiteert van de ‘antisarkozystische' reflexen die blijven bestaan bij een deel van het electoraat en die opnieuw opduiken bij elke nieuwe uitschuiver van de oude president", klinkt het. Sarko was al niet bijster populair, en de rechtszaak die eraan zit te komen wegens illegale campagnefinanciering in 2012 heeft hem niet vooruit geholpen. Die rechtszaak zal echter niet plaatsvinden voor de verkiezingen. Als Sarkozy opnieuw president wordt, is hij bovendien nog eens zeven jaar onschendbaar. Er staat voor hem dus heel wat op het spel.

Marine Le Pen

De winnaar van de centrumrechtse voorverkiezingen moet het opnemen tegen de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen en een kandidaat van links. Ook links organiseert ditmaal voorverkiezingen. De huidige, zeer onpopulaire, president François Hollande heeft nog niet beslist of hij daaraan deel zal nemen. Daarnaast is ook de partijonafhankelijke minister van Economie Emmanuel Macron een te duchten kandidaat bij de presidentsverkiezingen in 2017.