Jubileumeditie Giro is voer voor klimmers

Het parcours van de 100ste Ronde van Italië is voorgesteld. Met beklimmingen van de Etna en tot twee maal toe de Stelvio lijkt het parcours op maat gemaakt voor klimmers.

Italië viert feest. De Giro, de rittenkoers doorheen het zuid-Europese land, viert in 2017 zijn 100ste verjaardag. Om dat te vieren, heeft de organisatie een parcours uitgetekend dat drie weken lang binnen de Italiaanse landsgrenzen blijft. Geen uitstapjes naar Nederland dus, zoals vorig jaar het geval was.

Eerbetoon aan Fausto Coppi

De jacht naar de roze trui start op 5 mei op de Italiaanse eilanden. De wielerkaravaan verblijft eerst drie dagen op Sardinië. Daarna volgt een verplaatsing naar Sicilië voor een beklimming van de vulkaan Etna.

Van daaruit wordt koers gezet naar het Europese vasteland, waar de klimmers voor de eerste keer hun hart mogen ophalen. De tweede week bevat namelijk een 40 kilometer lange tijdrit over de heuvels van Umbrië, een passage langs de geboorteplaats van de Italiaanse wielerheld Fausto Coppi en een rit die grotendeels het traject van de Ronde van Lombardije volgt.

Het zwaarste deel van de rittenkoers is gereserveerd voorde laatste week. Die start met een loodzware etappe die het peloton twee keer over de Stelvio stuurt en ook de Mortirolo laat beklimmen. Zij die dat overleven moeten de dagen daarna nog langs de Dolomieten en de bergen van de regio’s Friuli en Veneto. De ronde van de land van de Laars sluit af op 28 mei met een tijdrit in Milaan.