Europese Commissie heeft "niet de gewoonte met ultimatums te werken"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Commissie heeft "niet de gewoonte om met ultimatums" te werken. Dat heeft de woordvoerder van voorzitter Jean-Claude Juncker maandag verklaard over de aanslepende onderhandelingen over de ondertekening van het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. Hij stipte aan dat CETA ook op tafel blijft liggen indien de geplande top van donderdag niet kan doorgaan. CETA moet normaliter donderdag ondertekend worden op een Europees-Canadese top in Brussel, maar door het aanhoudende verzet van de deelstaten in Franstalig België kan ons land het licht niet op groen zetten. Daardoor dreigt de top in het water te vallen.

De woordvoerder beklemtoonde dat de Commissie de voorbije dagen alles in het werk heeft gesteld om tegemoet te komen aan de verzuchtingen. "Het is nu aan België en zijn instanties om zich over te buigen over wat op tafel ligt." "We moeten geduld hebben", zo voegde hij toe. De zegsman beklemtoonde dat de Commissie "het grootste respect heeft voor de constitutionele orde" in België.

Om 13.00 uur start een uitzonderlijk overlegcomité tussen het federale niveau en de deelstaten. Later op maandagavond heeft premier Charles Michel contacten met Juncker, Europees president Donald Tusk en de Canadese premier Justin Trudeau.

bron: Belga