Ballon d'Or - Kevin De Bruyne enige Belg bij dertig genomineerden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rode Duivel Kevin De Bruyne (Manchester City) maakt kans op de prestigieuze Gouden Bal. Dat maakte het organiserende France Football bekend. De 25-jarige offensieve middenvelder van Manchester City is de enige Belg op de lijst met dertig genomineerden die het Franse voetbalmagazine maandag vrijgaf. De winnaar wordt dinsdag 13 december bekendgemaakt. Voor Eden Hazard, vorig jaar nog achtste, is er dit jaar dus geen ereplaats weggelegd. De Bruyne eindigde vorig jaar op de achttiende plaats.

Cristiano Ronaldo, die met Portugal Europees kampioen werd en met Real Madrid de Champions League won, is favoriet om de Argentijn Lionel Messi (Barcelona) op de erelijst op te volgen. Messi zelf zal ongetwijfeld ook weer op het podium staan. Ronaldo en Messi palmden de afgelopen vijf edities telkens de eerste twee plaatsen in. Het derde trapje werd door vijf verschillende spelers ingenomen. De kans is groot dat deze keer een Fransman de top drie haalt. Antoine Griezmann (Atletico Madrid), topscorer en beste speler van het EK, en Paul Pogba, die met zijn transfer van Juventus Turijn naar Manchester United de duurste speler in de geschiedenis werd, zijn twee van de vier Franse genomineerden. Alleen Argentinië is even sterk vertegenwoordigd. Bij de clubs is Real Madrid hofleverancier. Het heeft zes spelers op de longlist, twee meer dan aartsrivaal Barcelona. Bayern München heeft net als Barcelona vier spelers op de lijst. Leicester, de verrassende kampioen in Engeland, doet het met twee genomineerden even goed als Manchester United en Manchester City.

De Gouden Bal is sinds dit jaar niet langer een gezamenlijke organisatie van France Football en de Wereldvoetbalbond FIFA. In 2010 werden de Ballon d'Or en de FIFA World Player of the Year samengevoegd tot FIFA Ballon d'Or, maar in september raakte bekend dat France Football en FIFA hun samenwerking stopzetten.

Tussen 1956 en 2009 beloonde de Ballon d'Or de beste voetballer op de Europese velden. In 2010 werd de trofee samengevoegd met die van Wereldvoetballer van het Jaar (een FIFA-organisatie) en omgedoopt tot FIFA Ballon d'Or. Lionel Messi won de prijs vier keer (2010-2012 en 2015), Cristiano Ronaldo twee keer (2013 en 2014). De twee vedetten wonnen ook allebei een keer de Ballon d'Or, Messi in 2009 en Ronaldo in 2008.

Nu de wegen van France Football en FIFA scheidden, heeft dat ook gevolgen voor de wijze waarop de Ballon d'Or wordt toegekend. Voortaan stemmen alleen nog journalisten. De aanvoerders van de nationale ploegen en de bondscoaches vallen uit de boot. Er zijn ook niet langer 23 genomineerden, maar 30. Daarnaast stapt men af van het principe om drie "supergenomineerden" bekend te maken. Op 13 december zal France Football het volledige klassement van de Ballon d'Or 2016 publiceren.

Overigens plant de Wereldvoetbalbond zijn uitreiking voor de FIFA-award van beste speler tijdens een ceremonie op 9 januari 2017.

.

bron: Belga