Michel moet met "nee" tegen CETA naar Europa

Belga / L. Dieffembacq

België zal CETA niet ondertekenen. Dat bleek na het overleg tussen premier Charles Michel (MR) en de deelstaten. De vraag is of de Europese top van donderdag nog wel zal doorgaan.

Een halfuur, langer hadden de deelstaten en de federale regering niet nodig om tot het besluit te komen dat er geen algemene goedkeuring is voor het handelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie. De Vlaamse en Duitstalige regeringen gingen akkoord met de tekst, maar Wallonië en Brussel zeiden zoals verwacht “non”. Een besluit waar premier Michel (foto) machteloos tegenover staat.

Door de weigering werd het onmogelijk om de deadline te halen, die de Europese Commissie ons land had gesteld. Dat ultimatum stootte Waals minister-president Paul Magnette (PS) tegen de borst. “Wij beslissen niet onder druk. Een deadline maakt een serene discussie onmogelijk”, zei hij voor aanvang van de vergadering. Dat het PS-kopstuk het akkoord niet zou ondertekenen was al langer duidelijk, maar toch verliet Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) het overleg ontgoocheld. “Het is een slechte zaak voor België, Wallonië, Vlaanderen, Europa, Canada en de hele wereld.”

De hamvraag is nu of de Europese top van donderdag nog wel door zal gaan. Daar had Michel het verdrag in principe mee moeten ondertekenen. Premier van Canada Justin Trudeau had tijdens het weekend al aangegeven niet op een vliegtuig naar Brussel te stappen als er geen akkoord was.