Belgische student Jori Faber schopt het tot medewerker van Hillary Clinton

Het zijn spannende dagen. Op 8 november weten we wie de nieuwe president wordt van het machtigste land op de aardbol: Hillary Clinton of Donald Trump. Hét moment dus voor de campagneteams om een eindsprint in te zetten en zoveel mogelijk kiezers te overtuigen om naar de stembus te trekken. Een sprintje dat de Belgische student Jori Faber van dichtbij mag meemaken.
door
Liesbeth
Leestijd 3 min.

We ontmoeten Faber op een druilerige ochtend in een koffiebar in Antwerpen. Terwijl het buiten miezert en hij van zijn fruitige filterkoffie nipt, vertelt de 24-jarige Nederlander dat hij naar de Scheldestad is verhuisd voor zijn opleiding. "Na zes jaar studeren in Amsterdam had ik het daar wel gezien. De master politieke communicatie was dus het ideale excuus om te verkassen naar België. Voor die opleiding moest ik ook een stageplek zoeken. En toevallig vinden de verkiezingen in Amerika op hetzelfde moment plaats. Vraag me dus niet om alle staten op te noemen, want ik ken maar de helft. (lacht) Maar de Amerikaanse verkiezingen zijn zo professioneel. De kans om daarin mee te draaien, kon ik niet laten liggen."

De aanhouder wint

Zo gezegd, zo gedaan. Faber stuurde twee sollicitatiebrieven, maar kreeg geen reactie. "Uiteindelijk ben ik alle medewerkers ijverig beginnen stalken via LinkedIn, tot iemand me wou helpen." (lacht) Aangekomen in Miami, kreeg de student een training, moest hij kiezers ronselen via de telefoon en trok hij naar de winkelcentra om mensen te overhalen om zich te registeren zodat ze kunnen stemmen.

Met succes, want na een week kreeg hij een tijdelijk contract aangeboden als vrijwilligerscoördinator. "Dat was een echte eer. Maar langs de andere kant appreciëren ze ook dat je speciaal vanuit België overvliegt naar Amerika om je daar acht weken vrijwillig uit de naad te werken. Het waren ook echt vermoeiende weken. Ik was zeven dagen op zeven op pad, van 9 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds, zonder een vrije dag. Het is daar warmer dan 30 graden, maar ik heb geen tijd gehad om mijn zwembroek uit te pakken."

Memorabele momenten

Ook al had Faber geen tijd om aan het zwembad te liggen, ondertussen heeft hij wel mooi oog in oog gestaan met Hillary en de hand geschud met Bill Clinton. En toch zijn dat niet de momenten die hem het meest bijblijven. "Ik hoef geen selfie met Hillary, maar het is fantastisch om mee te bouwen aan de democratie. Als vrijwilliger geef je mensen eigenlijk de mogelijkheid om überhaupt te mogen stemmen. Bovendien is iedereen enorm dankbaar. Als je een hele dag aan een supermarkt staat om mensen aan te moedigen om zich te laten registreren, nemen ze ook de tijd om je oprecht te bedanken."

En van die sfeer kunnen we in België nog iets leren, meent Faber. "Hier moeten mensen tegen hun zin flyers uitdelen. In de Verenigde Staten zijn er mensen die verschillende maanden vrij nemen om deel uit te maken van het campagneteam, en dat enthousiasme werkt aanstekelijk."

Laatste loodjes

Deze week vertrekt de student opnieuw naar de Verenigde Staten om voor een laatste keer alles uit de kast te halen voor de verkiezingsstrijd. En ook al spreken de peilingen in het voordeel van Clinton, toch worden het nog spannende weken, waarschuwt de campagnemedewerker. "Na het eerste debat en de vrouwonvriendelijke uitspraken is Trump door de mand gevallen en scoort Clinton in de peilingen. Maar het is geen gelopen race. In het slechtste geval trekken mensen niet naar de stembus omdat ze denken dat Clinton het sowieso haalt. Maar ik ga de komende twee weken nog van deur tot deur om mensen naar het stemkantoor te sturen. En als ze wint, ben ik binnen vier jaar opnieuw van de partij. Zeker als ze belt en zegt ‘Jori, we want you'." (lacht)

Liesbeth De Corte