25 % meer stagiairs in Brussel

Ook al een stagiair in je team? Niet onlogisch. Want alleen al in het Brussels Gewest is het aantal opleidingsstages voor werkzoekenden met 25% gestegen op één jaar tijd.

Tussen 2005 en 2015 is het aantal stagiairs in het Brussels Gewest maar liefst 404% gestegen, van 697 in 2005 tot 3.512 vorig jaar. In vergelijking met 2014, hebben vorig jaar 444 extra jonge Brusselaars genoten van een stage, ofwel bijna 25% extra op één jaar tijd. Vooral het aantal instapstages in ondernemingen bestemd voor werkzoekenden jonger dan 30 is exponentieel toegenomen.

Dat blijkt uit een onderzoek van BECI, TRACÉ Brussels en JEEP die samen de band tussen scholen en bedrijven versterken. Ze telden het aantal stagiairs in drie systemen: de instapstage in een onderneming, de individuele beroepsopleiding en de beroepsinlevingsovereenkomst.

Bijna 70% vindt job na stage

Twee derde van deze stagiairs vindt binnen het jaar een job. Dat is fors meer dan de 41,7% van de jongeren die een baan vindt zonder stage. Ook het aantal aangeboden stageplaatsen is aanzienlijk toegenomen: met 43% tussen 2014 en 2015.

brussel_cover_beci_jan_de_brabanter_2“De link tussen stagemogelijkheden en tewerkstelling is daarmee ruimschoots bewezen”, zegt Jan De Brabanter, secretaris-generaal van werkgeversorganisatie BECI. “Daarom bouwen we deze relatie tussen Brusselse bedrijven en scholen samen met Tracé Brussel en JEEP verder uit. Op de website mijnstage.be / monstage.be verzamelen we alle stages en informatie voor stagegevers.”