Tienerzussen uit Merksplas lanceren Nationaal Autismefonds

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Merksplas is zondag het Nationaal Autismefonds gelanceerd. Het fonds wil tieners en jongvolwassenen met autisme begeleiden, in het bijzonder via muziektherapie. Voor initiatiefnemers Jorien (19) en Elfie Van Delm (16) uit Merksplas bracht muziek redding en de zussen willen die positieve ervaring nu samen met lotgenoten delen. Jorien en Elfie hebben allebei autisme. Ze leggen moeilijk sociale contacten, waardoor ze wel eens gepest werden op school. Een depressie loerde om de hoek, maar muziek bracht redding. Dankzij muziektherapie en intense begeleiding ging voor de twee tieners een nieuwe wereld open.

Vandaag studeert Jorien met succes aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en Elfie volgt les in het Hasseltse muziekhumaniora Musart. Ze maken ook deel uit van het nationaal muziektheater Kinderen Goedgekeurd. Het Nationaal Autismefonds wil meer van deze succesverhalen mogelijk maken.

Gespecialiseerde hulp voor kinderen of volwassenen met autisme is immers geen sinecure. De wachttijd voor hulp aan huis loopt op tot wel zes jaar. Het nieuwe fonds bevordert de zelfstandigheid en moedigt de eigenwaarde van tieners en jongvolwassenen met autisme aan. Onder andere via cultuur, begeleiding en muziektherapie.

Het fonds, waarvan Inge Vervotte meter is, maakt projecten mogelijk, organiseert activiteiten en ondersteunt onderzoek naar autisme. Het werd zondag officieel voorgesteld in Merksplas, waar meteen ook een benefietactie werd gehouden.

bron: Belga