Politie heeft zes dagen extra om verdachte Londens metro te ondervragen

Het gerecht heeft zaterdag de Britse politie zes bijkomende dagen gegeven om de jongeman van 19 jaar te ondervragen die werd opgepakt nadat er een verdacht pakket in de Londense metro werd gevonden.
De politie kan hem zo nog tot en met vrijdag 13.20 uur ondervragen. Het voorwerp dat zaterdag tijdens een huiszoeking werd ontdekt in een huis in New Abbott, in het zuidwesten van Engeland, werd door de onderzoekers als onbruikbaar bestempeld. De plaats werd geëvacueerd en er werd een veiligheidszone van 200 meter ingesteld.
Een eerste verdacht voorwerp werd donderdag op een metrostel aan het station North Greenwich gevonden, en werd gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Het voorwerp wordt momenteel nog steeds onderzocht.
De verdachte werd vrijdagnamiddag ingerekend in Noord-Londen. Agenten van de antiterreureenheid gebruikten daarbij een elektrische taser. De 19-jarige wordt verdacht van het voorbereiden en plegen van een terroristische daad. De onderzoekers werken sinds de ontdekking van het apparaat onvermoeibaar verder om alle mogelijke gevolgen te onderzoeken”, zo klinkt het in een politiemededeling.
“De politie sluit momenteel geen enkel motief uit. Op dit moment wordt geen enkele persoon gezocht in het kader van het onderzoek.”
Volgens The Times, de krant baseert zich op veiligheidsbronnen, zou de man een zogenaamde ‘lone wolf’ kunnen zijn, iemand die op eigen houtje handelt, zonder banden met een terroristische cel. Scotland Yard wou hierover geen informatie kwijt.
Sinds augustus 2014 is het terreurniveau in het Vereinigd Koninkrijk “ernstig”, het vierde van de vijf terreurniveau’s.

Bron: Belga