Itraakse parlement stemt verrassend voor alcoholverbod

Itraakse parlement stemt verrassend voor alcoholverbod
Itraakse parlement stemt verrassend voor alcoholverbod

Het Iraakse parlement heeft zaterdag een wet goedgekeurd die de verkoop, de invoer en de productie van alcohol verbiedt. De beslissing komt onverwacht en zal waarschijnlijk niet in goede aarde vallen bij bepaalde minderheden in het land. Irak, waar de meerderheid van de bevolking moslim is, telt meerdere alcoholproducerende bedrijven. Zo maakt Farida bijvoorbeeld bier en Asriya arak. Vooral in de hoofdstad Bagdad, met zijn vele kleine speciaalzaken, is het drinken van alcohol redelijk ingeburgerd.
Volgens een parlementslid werd het zaterdag aangenomen alcoholverbod op het laatste moment geïntroduceerd en dat als onderdeel van een wetsontwerp over de gemeenten.
“Er is een wet aangenomen en artikel 14 verbiedt de import, productie en verkoop van alle soorten alcohol”, zo verklaarde het christelijke parlementslid Yonnada Kanam.
“Elke inbreuk zal bestraft worden met een boete van 10 miljoen tot 25 miljoen dinar (7.300 tot 18.000 euro, red.)”, aldus Kanam, die van plan is de wet voor de federale rechtbank te brengen.
Volgens de voorstanders van het verbod vindt het rechtvaardiging in de grondwet, die volgens hen elke wet verbiedt die in tegenstrijd is met wat de islam voorschrijft.
Maar de tegenstanders vinden dat de nieuwe wet de grondwet net schendt, omdat die de gebruiken van alle minderheden in het land garandeert.

Bron: Belga